Snel naar: Alle recente alarmeringen - Brandweer - Medisch - KNRM & Reddingsbrigade - Politie - Traumahelikopters

De meest voorkomende oorzaken van motorongevallen

Toegevoegd: 11-10-2022, 10:11 uur



Het kan fantastisch zijn om een motor een land te verkennen, maar tegelijkertijd brengt dit ook veel gevaren met zich mee. Dit artikel leidt je dan ook door (en hopelijk helpt het je te voorkomen) veelvoorkomende soorten motorongevallen. Hopelijk raak je nooit bij zo’n ongeluk waarvoor je 112 Amsterdam moet bellen betrokken! 
 
Botsingen 

Motorrijders zijn bijzonder kwetsbaar wanneer ze in botsing komen met andere auto's en vaste objecten (zoals bomen, vangrails, hekken). In tegenstelling tot passagiers in een auto, worden motorrijders niet afgeschermd door een metalen doos of opgevangen door airbags. En motorfietsen zijn veel kleiner en lichter dan auto's. Met name de frontale botsingen waarover je op P2000 Amsterdam leest, zijn erg gevaarlijk voor motorrijders. Ze zijn een van de gevaarlijkste soorten ongevallen voor rijders vanwege de niet-passende hoeveelheid kracht die erbij komt kijken (auto's wegen doorgaans vier keer zoveel als motorfietsen) en het gebrek aan veiligheidsvoorzieningen op motorfietsen. 
 
Auto’s die naar links draaien

Aanrijdingen tussen auto's die een bocht naar links maken en motorfietsen komen vaak voor en zijn vaak dodelijk. Auto's die linksaf slaan, raken op kruispunten meestal tegemoetkomende of passerende motorfietsen. Veelvoorkomende redenen voor ongevallen met een bocht naar links zijn:
•    chauffeur afleiding
•    slecht zicht (het is vaak moeilijk voor automobilisten om de snelheid van motorfietsen te zien en te beoordelen), en
•    te hard rijden.
De wetten voor het afslaan van voorrang zijn duidelijk: linksafslaande bestuurders moeten wijken voor ander verkeer. Dus de bestuurder van een auto die een motorfiets raakt terwijl hij naar links draait, heeft vrijwel zeker schuld. Maar motorrijders kunnen de schuld delen bij ongevallen bij het linksafslaan als ze te hard rijden, door rood rijden of op de verkeerde rijstrook rijden.
 
Gevaren op de weg

De bestuurder van een auto merkt mogelijk nauwelijks dingen als oneffen wegdek, grind op de stoep en spoorlijnen. Maar motorrijders moeten alert zijn op veelvoorkomende gevaren zoals deze. Omdat motorfietsen kleiner en minder stabiel zijn dan een auto, kunnen oneffenheden en onverwachte voorwerpen in de weg ervoor zorgen dat een motorfiets crasht. Ongelukken waarbij motors betrokken zijn waarover je op 112 Eerbeek leest, kunnen hierdoor dus ook veroorzaakt worden. 
 
Rijgedrag van motorrijders

Motorrijders zijn misschien niet in staat om factoren zoals gevaren op de weg te beheersen, maar ze kunnen hun eigen risicovolle gedrag beheersen. Sommige motorrijders (vaak jong en mannelijk, blijkt uit de statistieken) zijn bereid om de wet te overtreden en veiligheidsregels te overtreden wanneer ze rijden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze met drank op achter het stuur zitten, maar ook te hard rijden en het niet dragen van een helm is gevaarlijk rijgedrag. 
 
Splitsen van motorrijstroken

De meeste automobilisten hebben het gezien: een motorfiets die slingert tussen een rij stilstaande of langzaam rijdende auto's. De praktijk wordt lijnsplitsing genoemd (of soms rijstrookdeling of rijstrookfiltering). Rijstrooksplitsing is een veelvoorkomende oorzaak van motorongevallen omdat auto's eenvoudigweg niet verwachten dat een voertuig hen in langzaam of stilstaand verkeer passeert, en er is heel weinig ruimte voor motorfietsen om te manoeuvreren wanneer ze tussen auto's weven.


« Ga terug

Cookie-instellingen beheren