Snel naar: Alle recente alarmeringen - Brandweer - Medisch - KNRM & Reddingsbrigade - Politie - Traumahelikopters

Vijf tips voor het voorkomen van motorongelukken

Toegevoegd: 11-10-2022, 10:20 uur



Motorrijden is een van de meest opwindende manieren om van plaats naar plaats te komen. Een verhoogde blootstelling maakt ongevallen echter veel gevaarlijker voor motorrijders en hun passagiers dan voor inzittenden van andere motorvoertuigen. Volgens experts leidt ongeveer 80 procent van de motorongevallen tot letsel of de dood. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je gemakkelijk botsingen kunt vermijden als je een bijzonder ervaren rijder bent. Toch is dat niet altijd het geval, zoals je ook in de 112 meldingen Amsterdam ziet. Wil je een motorongeval voorkomen? Gebruik deze tips!

Rijd nooit onder invloed

Volgens experts vindt tot een derde van de dodelijke slachtoffers van motorongevallen waarover je leest op P2000 Apeldoorn plaats wanneer het alcoholgehalte in het bloed van de rijder hoger is dan de wettelijke limiet. Bovendien blijkt uit één onderzoek dat motorrijders die onder invloed zijn, meer kans lopen op ongevallen dan bestuurders van enig ander voertuig. De les is duidelijk: rijd nooit op je motor als je onder invloed bent van alcohol of andere bedwelmende middelen.

Volg een geavanceerde veiligheidscursus
Voor mensen die al in het bezit zijn van een motorrijbewijs, lijkt de gedachte om geld en tijd te besteden aan een geavanceerde veiligheidscursus misschien overbodig. Maar de dingen die je in dit soort lessen kunt leren, kunnen je leven redden. Een cursus voor gevorderden kan je helpen om je vaardigheden op de volgende gebieden aan te scherpen:
•    Gashendel
•    Rem controle
•    Bochten bij lage snelheid
•    Visie technieken
•    Uitwijkmanoeuvres
•    Rijstrookselectie
•    Snelheid in bochten

Vergroot je zichtbaarheid
Door hun relatief kleine formaat zijn motorfietsen automatisch minder zichtbaar dan auto's of vrachtwagens. Toch doen veel rijders niet genoeg om andere chauffeurs te helpen ze te zien. Hier zijn een paar manieren om je zichtbaarheid te vergroten:
•    Koop een jas en een helm met reflecterend materiaal erop.
•    Draag een reflecterend signalisatievest.
•    Houd je koplamp altijd aan, ook overdag.
•    Vermijd rijden in de dode hoeken van andere voertuigen.
•    Splits geen rijstroken.
•    Vermijd indien mogelijk 's nachts rijden.

Rijd niet in ongunstige weersomstandigheden
Personenauto's hebben verschillende functies die het mogelijk maken om met gemak door hevige regen, sneeuw en harde wind te reizen. Voor motorfietsen kunnen dit soort slechte omstandigheden echter leiden tot verwoestende en dodelijke ongevallen. Als het weer slechter wordt, is de veiligste optie om van de weg te blijven. Kies desnoods voor reizen met de personenauto. Dit is immers een stuk veiliger dan het rijden op een motor als het slecht weer is. Zo voorkom je waarschijnlijk dat je 112 Rotterdam hoeft te bellen!

Houd je aan de snelheidslimiet
Snelle acceleratie is precies datgene dat veel mensen in de eerste plaats naar motorfietsen trekt. Het loont echter de moeite om de verleiding om te hard te rijden te weerstaan. Hoe sneller je rijdt, hoe korter je reactietijd wordt bij onverwachte gevaren op de weg. Bovendien verhoogt te hard rijden de botskracht aanzienlijk als je betrokken bent bij een aanrijding. Houd je dus altijd aan de snelheidslimiet als je de weg op gaat met je tweewieler!


« Ga terug

Cookie-instellingen beheren