Snel naar: Alle recente alarmeringen - Brandweer - Medisch - KNRM & Reddingsbrigade - Politie - Traumahelikopters

Informatie

Capcodes

Actuele Zeeuwse capcodes van brandweer, ambulancedienst en KNRM vindt u voortaan via de pagina's binnen onze moedersite www.hvzeeland.nl (rubriek alarmeringen).

Informatie over het C- en P2000-netwerk

Een nieuw communicatiesysteem In de jaren '90 werden de eerste ideeën geopperd over een nieuw communicatiesysteem voor alle hulpdiensten. Dit communicatiesysteem zou niet af te luisteren moeten zijn. Ook werd als eis gesteld dat het systeem gebruik zou gaan maken van digitale signalen, wat de kwaliteit ten goede zou moeten komen. Na verloop van tijd zou dit alles in het jaar 2000 van start moeten gaan, vandaar de namen C2000 en P2000. Door allerlei problemen was men in 2000 wel volop bezig met het systeem maar konden de gebruikers, politie, brandweer, marechaussee en ambulancedienst, nog geen gebruik maken van het systeem. Pas in 2003 gingen de eerste regio's in Nederland over op de alarmering via de P2000-pagers en het communiceren via de C2000 mobilofoons & portofoons. Dit alles verliep niet even vlekkeloos en zorgde ervoor dat diverse regio's van de hulpdiensten in Nederland, waaronder onder andere Zeeland, nog geen gebruik konden maken van het landelijke alarmerings- en communicatienetwerk.

Het alarmeringsnetwerk: P2000 P2000 is het alarmeringssysteem dat tegelijkertijd met C2000 is ontwikkeld. Bij P2000 alarmeringen gebruikt men het zogenaamde FLEX-protocol en worden op speciale pagers (piepers) tekstberichten ontvangen. Hierdoor zullen deze berichten niet meer op de scanners te ontvangen zijn. In Zeeland gebruikte men vorheen spraakalarmeringen. Deze waren via de frequentie 164.7700 'gewoon' met een scanner uit de lucht te halen. Inmiddels is in Zeeland het P2000 systeem ingevoerd voor de brandweer, de KNRM en de diverse medische hulpdiensten zoals de ambulancedienst. De P2000-alarmeringen kunnen alleen maar met een speciale pieper worden ontvangen.

Omdat natuurlijk niet elke Nederlandse brandweerman een bericht moet krijgen als in bijvoorbeeld Middelburg een brand uitbreekt gebruikt men bij de P2000-alarmering zogenaamde CAP- codes. Deze codes zijn te vergelijken met de oude 5TVO-codes die vroeger gebruikt werden om te bepalen welke piepers af moesten gaan tijdens een alarmering. Als mensen dus een pieper willen om de verrichtingen van de hulpverleners te volgen moet men dus beschikken over een P2000-pager met daarin de diverse CAP-codes van de dienst die hij of zij wil volgen. CAP-codes heten overigens ook wel RIC-codes. RIC staat voor Receiver Identify Code. De pager herkent dus tijdens de alarmering zijn 'eigen' code en gaat dus af zodat de hulpverlener direct de alarmering meekrijgt.

De alarmeringen zijn daarnaast overigens ook nog met een computer en een scanner te ontvangen. De berichten worden uitgezonden over de frequentie 169.6500. Als men in de scanner een discriminator-uitgang inbouwt en de scanner vervolgens aansluit op een computer zijn de FLEX-berichten gemakkelijk met speciale programma's te ontcijferen op de computer. Zo kan je dus gemakkelijk alle alarmeringen van de hulpdiensten in heel Neder-land volgen, het P200-systeem is namelijk "landelijk dekkend". Dit betekend dat je in principe in heel Nederland alle alarmeringen van een bepaalde CAP-code zou moeten kunnen volgen. Dit kan omdat de alarmering via alle P2000-zend-masten in heel Nederland verstuurd wordt. In de praktijk blijkt dat op sommige locaties de ontvangst van P2000 minimaal is, daar tegenover staat dat in een deel van België ook de Nederlandse P2000-meldingen zijn te ontvangen.

Het communicatienetwerk: C2000 Naast het alarmeringssysteem P2000 maken de hulpdiensten ook gebruik van het communicatiesysteem C2000. Via dit systeem vindt mobilofoon- en portofoonverkeer plaats. In het C2000-systeem bestaan er zogenaamde gespreks-groepen waarin de eenheden kunnen communiceren. Eenheden kunnen binnen zo’n gespreksgroep onderling contact hebben zonder eerst toestemming te krijgen van de AC of zonder dat een kanaal (tijdelijk) wordt vrijgegeven door de meldkamer. De meldkamer kan kanalen zelf meeluisteren maar kan er ook voor kiezen om kanalen in te laten schakelen wanneer er een “oproep tot spraak-contact” binnenkomt.

Bevelvoerder(s) en bijvoorbeeld de OVD kunnen dan gemakkelijk direct kontact hebben. Er zijn drie soorten gespreksgroepen mogelijk: per incident, per OVD-gebied of per gemeente. Het probleem van een gespreksgroep per incident is dat je als er bijvoorbeeld twee incidenten tegelijk hebt nooit meteen naar éénzelfde kanaal kan, je moet altijd bij elke inzet switchen. Een vrij kanaal met het getal het dichtst bij de nul wordt het kanaal dat als eerste aan een incident gekoppeld wordt.

Het C2000-verkeer wordt elke paar seconden voorzien van een nieuwe digitale codering. Door deze codering is het onmogelijk om gesprekken van hulp-verleners mee te luisteren via een scanner. Het communicatienetwerk biedt op zich veel voordelen. Zo is elke portofoon en mobilofoon uitgerust met een per-soonlijke alarmknop. Als deze wordt ingedrukt ziet de meldkamer direct dat er assistentie nodig is van een extra eenheid. Op deze manier hoeft men niet onnodig lang te wachten in het geval dat er eerst andere communicatie 'voor gaat'.

Er zijn echter wel problemen met de dekking van het systeem. Tijdens de tests in o.a. Limburg bleek dat de dekking binnenshuis niet altijd optimaal is. Ook bleek tijdens onderzoek dat er problemen zouden kunnen ontstaan met de communicatie in bijvoorbeeld de Westerscheldetunnel. Inmiddels zijn de meeste van deze problemen opgelost en werkt het systeem in de meeste gevallen gewoon zoals het hoort.

Vaak komen de kosten van C2000 bij de knelpunten voor rekening van de eigenaar. Zo moest de NV Westerscheldetunnel flink betalen om ervoor te zorgen dat de hulpdiensten goed kunnen communiceren tijdens incidenten in de tunnel, de NV Westerscheldetunnel heeft dit geaccepteerd en draagt er zorg voor dat het C2000-systeem ook binnen in de tunnel optimaal werkt. De politie ging in mei over het communicatiesysteem C2000. De brandweer en ambulancedienst volgden aan het einde van 2005.

Wat blijft er over voor de scannerluisteraar? De C2000-berichten worden erg zwaar versleuteld en de versleuteling veranderd om de zoveel seconden dus het kraken is vrijwel onmogelijk. Zonder het deco-deren van de communicatie valt er niets te horen op de frequenties van de hulpdiensten. Het decoderen hiervan is echter verboden dus het meeluisteren met de portofoons en mobilofoons die werken met C2000 is een hopeloze zaak.

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om een C2000 portofoon of mobilofoon op een kanaal van bijvoorbeeld de brandweer te zetten om op die manier mee te luisteren. Dit is echter ook geen oplossing: de meldkamer kan zien welke mobilofoons en portofoons meeluisteren in een bepaalde gebruikersgroep. Zij kunnen gebruikers uit de groep gooien zodat meeluisteren door onbevoegden onmogelijk wordt. Alle mobilofoons en portofoons worden geregistreerd dus het wordt niet mogelijk om deze zomaar aan te zetten en mee te luisteren met de diverse hulpdiensten.

Voor de scannerluisteraars die alleen luisteren naar de hulpdiensten is er dus niet veel meer over van hun hobby. Het enige wat nog wel mogelijk is, is het meelezen van de P2000- alarmeringen. Deze berichten kunnen legaal worden ontvangen op een speciaal daarvoor bestemde pager of uitgelezen worden van een scanner door middel van een discriminatoruitgang en een computer. Via deze website kunt u overigens ook P2000-pagers en accesoires aanschaffen.

Informatie over P2000Zeeland.nl

P2000Zeeland.nl is eigendom van Provicom Multimediadiensten. Met het bezoeken van deze website gaat u automatisch akkoord met de algemene voorwaarden van Provicom Multimediadiensten. Deze zijn opvraagbaar via de Kamer van Koophandel (nummer 90329031 of via www.provicom.nl).

Het team van P2000Zeeland.nl doet haar uiterste best de alarmeringsberichten zo goed mogelijk weer te geven. Ondanks dat kunnen er soms decoderingsfouten optreden die resulteren in een onjuiste of onvolledige weergave van de alarmeringen op deze website. De berichten op deze website worden vrijwel realtime bijgewerkt. Om een te grote serverbelasting te voorkomen is er echter een kleine vertraging ingesteld.

Voorheen werden huisnummers op deze website weggefilterd. Door aanpassingen op de alarmeringsmethode is het niet meer goed mogelijk (en ook niet altijd meer noodzakelijk) om huisnummers weg te filteren. Zodoende vindt u op onze website de volledige alarmeringsberichten, zonder aanpassingen of sterretjes.

Cookie-instellingen beheren