Snel naar: Alle recente alarmeringen - Brandweer - Medisch - KNRM & Reddingsbrigade - Politie - Traumahelikopters

Partnerberichten: Hoe zit het met de brandveiligheid van leer?

Toegevoegd: 24-08-2022, 11:10 uur - In samenwerking met: Pasjeshouder.nl



Leer brandt nauwelijks. Als je een aansteker tegen een stuk leer houdt, krimpt en krult het, maar het vat nauwelijks vlam of blijft branden. Daarom is het gemakkelijker om leer vlamvertragend te maken dan andere materialen. Kunstleer is echter veel brandbaarder dan echt leer, houd hier dus rekening mee als je een pasjeshouder gaat kopen. Het is vanwege deze eigenschap namelijk beter om te kiezen voor een exemplaar van echt leer in plaats van kunstleer, al is dit mogelijk een stukje duurder. Vliegtuigleer, leer op schepen, treinen en bussen moet voldoen aan minimumnormen voor brandbeveiliging. Ook in openbare gebouwen (hotels, wachtruimtes, administratieve gebouwen, rusthuizen, enz.) gelden speciale eisen aan de ontvlambaarheid. Vooral aan vliegtuigleer worden hoge eisen gesteld. De leerlooier moet bij het bruinen letten op de nodige eigenschappen. Dit gebeurt door verschillende maatregelen in het fabricageproces.


Een leerlooier moet aan het begin van het productieproces weten of een leer moet voldoen aan de brandveiligheidseisen. Ook moet rekening worden gehouden met de ontvlambaarheid en de vorming van rook. Verschillende stappen in de leerlooierij moeten hierop worden aangepast. Ook de keuze en hoeveelheid van de looistoffen, de juiste keuze en hoeveelheid hervettingscomponenten en het toevoegen van vlamvertragers zijn van belang bij het produceren van een leren pasjeshouder heren. In verschillende artikelen is door experts gezegd dat het chroomgehalte in het leer minder dan 3,5 procent zou moeten zijn en dat op visolie gebaseerde hervettingsmiddelen armer zijn dan andere hervettingsmiddelen. Synthetische oliën worden ook wel problematisch genoemd. Leervezels mogen niet te los zitten. Er zijn veel wettelijke voorschriften en normen en veel landen hebben hun eigen voorschriften. In de hele EU is bijvoorbeeld EN 1021 van toepassing, dit onderzoekt de reactie van een stof op een brandende sigaret en een butaanvlam (een gesimuleerde lucifer).

Normaal gesproken komen vlamvertragende vereisten niet voor nadat een bepaald leer is geproduceerd. Dit gebeurt echter wanneer leer zonder certificaat ter veiling is aangeboden of omdat het leer al is gekocht. Eerst moet de leerlooierij (of de leerhandelaar) worden gevraagd aan welke normen al wordt voldaan voor deze leersoort. Als er geen norm is getest, is de kans klein. Hoe lager de vereisten voor leer, hoe sneller een test kan uitwijzen of het aan de basisvereisten voldoet of niet. Om te testen of een leer aan de norm voldoet, moet het leer door hitte worden vernietigd. Volgens de huidige stand van de techniek is er geen behandelingsmethode die vervolgens een afwijkend leer volgens de norm verandert.

Verder kunnen nabehandelingsmethoden, zoals chemisch of nat reinigen, wassen, schilderen, bedrukken etc. het brandgedrag nadelig beïnvloeden. Dit moet worden overwogen of moet worden uitgesloten voor gebruik. Bij het produceren van een pasjeshouder dames van leer let de fabrikant dus op om ervoor te zorgen dat het brandgedrag van het materiaal niet negatief aangetast wordt. Over het algemeen is dit gelukkig niet het geval, dus het leer zal dan nauwelijks branden. In het slechtste geval kan dit nuttig zijn aangezien het product dus goed beschermd is tegen brandschade.


« Ga terug

Cookie-instellingen beheren